-index- computer info - Luc's datakolom

CD-ROMmeltje

Ja, met CD-ROM hebben we een nieuw en veelbelovend medium, dat ben ik in theorie met iedereen eens. Enorme opslagcapaciteit, betrouwbaar, relatief goedkoop en milieuvriendelijk, hier kunnen we wat mee! Ideaal voor het opslaan van grotere bestanden, als archiefmedium, als datadrager voor multimedia-toepassingen en binnenkort vast ook als alternatief voor de videocassette.
Maar wat maken we er nog een rommeltje van, met inderhaast op de zilverige schijfjes gesmeten troep, steeds weer opgewarmde shareware en vooral veel blote meiden, die eerlijk gezegd in .gif formaat of als mini-video in Windows het aanzien nauwelijks waard zijn. We probeerden een hele reeks VIVID-CD's, die ten eerste nauwelijks wilden starten vanwege memory-problemen en dan van werkelijk bedroevend gehalte bleken. Leuk om mee te experimenteren, maar als je er goed geld voor hebt betaald is het wel jammer.
Wat er de afgelopen maanden aan CD-ROMmel op de redactie is binnengekomen en wat we opgestuurd hebben gekregen van importeurs of vaak trotse makers tart iedere beschrijving. Altijd nieuw en uniek, maar de zogenaamd eerste Nederlandse porno-CD-ROM film Pruimebloesem bijvoorbeeld is het aanzien niet waard. Dat ligt niet zozeer aan de makers maar aan de gebrekkige video- en animatie-capaciteit van de PC. Dat zal vast beter worden, maar dan heb je snellere CD-ROM drives en hele snelle kaarten nodig, met MPEG-decompressie en meer van dat moois. Niet direct betaalbaar voor de jeugd die zich nu `en masse' op de zilveren schijfjes gooit. Als het maar glimt kun je het verkopen! We komen op de redactie bijna om in het zilveren plastic. Vooral van beurzen zoals de CES en Comdex in de VS kwam je terug met kilo's plastic, maar voor het grootste deel was dat de moeite van het installeren en bekijken helaas niet waard.
Alles wat op papier stond moet nu op een CD-ROM, er zijn te veel en te slordige encyclopedische CD-ROM's uitgebracht, daarmee lopen we het risico dat dit medium voor jaren een slechte naam krijgt. Er zijn wel enkele goede titels, maar hoe vindt je die tussen de troep? De prijs is ook al geen indicatie; men vraagt maar wat.
Natuurlijk, alle begin is moeilijk en omdat we nu zelf ook een CD-ROM hebben geproduceerd kan ik u rustig toevertrouwen dat het niet meevalt. Je maakt allemaal dezelfde fouten, loopt tegen dezelfde ellende op en ik weet dan ook zeker, dat we over een paar jaar terugkijken op dit soort eerstelingen met hetzelfde afgrijzen waarmee ik nu naar mijn eerste Micro-Info uit 1982 kijk. `We have come a far cry, baby' denk ik dan, de hedendaagse bladen zien er een stuk professioneler uit. Maar de tachtiger jaren waren dan ook tijden van de DTP-revolutie, van steeds meer en mooier, waarbij vorm het vaak van inhoud won. Op die manier moeten we misschien ook maar wat vriendelijk kijken naar wat echt een mode aan het worden is, het maken van een eigen CD-tje. Wij doen het, andere bladen doen het, heel veel ontwikkelaars en bedrijfjes doen een poging, het is aan de lezer/kijker om uit te maken wat de moeite waard is.
Wat dat betreft moet me nog even van het hart dat de Wordperfect Innovations CD-ROM, die we bij de vorige Computer-Info als extra hadden (tegen natuurlijk een wat hogere prijs) naast WP 6.0 ook nog een fantastische geluids-CD bleek. Prachtige muziek uit de hele wereld, vooral track 2 was heel indrukwekkend. WP liet hier zien dat een computerbedrijf ook globaal kan denken, alleen al voor het geluid zou je deze CD moeten aanschaffen. U kunt er, als u 'm gemist heeft, nog een bestellen voor f 12,50 op giro 1585491 tnv Sala mvv WP-schijf, dan sturen we er een op. Ook op een gewone audio-CD speler te draaien en zeer, zeer de moeite waard. Bedankt Ad Rietveld, dat je dit voor ons regelde!

Luc Sala