PROPRANOLOL

Propranolol is een medicijn dat ons intellectueel functioneren verbetert in situaties van stress. Propranolol kan in deze hoedanigheid incidenteel gebruikt worden om (be)angstigende situaties toch aan te kunnen. Langdurig en/of regelmatig gebruik van propranolol is niet aan te raden. Propranolol wordt in de normale geneeskunde gebruikt om te hoge bloeddruk te verlagen.

ANGST = STRESS

Tijdens een stress-situatie gaat ons lichaam adrenaline produceren. Onze hersenen maken hun eigen soort adrenaline: noradrenaline. Door het vrijkomen van deze stoffen ontstaat de klassieke vlucht/vecht reaktie. Het meeste bloed komt ter beschikking van onze spieren. We kunnen niet meer helder denken. We beginnen te trillen en te zweten. Dit alles komt goed van pas wanneer we de 100 meter moeten sprinten.
In andere situaties waarin we gestressed zijn is deze reaktie minder adekwaat. Als we bv een lezing moeten houden kan deze reaktie ons het spreken belemmeren. Propranolol nu blokkeeert de werking van (nor)adrenaline waardoor deze hele vlucht/vecht reaktie niet onstaat. Propranolol wordt bv door violisten gebruikt om te voorkomen dat hun handen gaan trillen tijdens een belangrijk concert.
In onze maatschappij hebben veel mensen last van allerlei angsten en fobieen. Soms kan propranolol HET middel zijn dat mensen over hun angst heen kan helpen. Een goed voorbeeld is weer het spreken in het openbaar. Bijna iedereen die dat nog nooit gedaan heeft is gespannen. Heeft men een paar maal in het openbaar gesproken dan neemt de angst hiervoor af. Wanneer de angst echter zo sterk is dat men geen woord meer kan uitbrengen kan men niet leren om over deze angst heen te komen. Er zijn psychologische therapieen die mensen over angsten heenhelpen maar dit is meestal een langdurige en tevens kostbare aangelegenheid. Misschien is het veel effectiever om een 1/2 tablet propranolol te slikken en een half uur later die lezing maar gewoon te gaan houden.

Een van de auteurs van het reeds eerder besproken boek 'Life Extension' beschrijft hoe zij met behulp van propranolol over haar angst voor vliegen heen is gekomen. Nadat ze een paar maal met behulp van propranolol had gevlogen was haar angst afgenomen. Nu kan zij zelfs met een stuntvlieger de lucht in gaan en genieten van de vlucht. Vroeger was zij met geen stok een vliegtuig in te krijgen.

Rob,van beroep computerprogrammeur,is uitermate zenuwachtig wanneer hij een sollicitatiegesprek heeft. Een 1/2 tablet propranolol zorgt ervoor dat hij zich, in die voor hem moeilijke situatie, toch optimaal presenteert.

Ik vind dit voorbeelden van effectief omgaan met medicijnen. In deze maatschappij gaan wij toch steeds meer zelf bepalen hoe wij leven. Als we zelf verantwoordelijk zijn voor de ziekte die we krijgen zijn we zeker verantwoordelijk voor de medicijnen die we (vaak te veel) slikken.

UW GEZONDHEID

Er is geen plaats meer voor braaf luisteren naar wat de dokter zegt. U kunt zelf aktief meewerken aan Uw gezondheid door de nieuwste ontwikkelingen te volgen en zelf te beslissen wat U slikt. 10 jaar geleden werden er bijvoorbeeld vele vraagtekens gezet bij het gebruik van extra vitamines. Nu slikken vele artsen zelf vitamines.

Ik ben geen arts en deze artikelen zijn niet bedoeld om U medicijnen voor te schrijven. Ik wil nogmaals zeggen dat U elk medicijn gebruik met Uw arts zou moeten (kunnen) bespreken. U kunt Uw huisarts vertellen dat voor bovengenoemde redenen meestal 20 tot 30 mg propranolol genomen wordt. Ingenomen op een volle maag,een 1/2 uur voor de voor U beangstigende bezigheid.

Vele briefschrijvers vroegen mij naar een arts die met deze materie bekend was. Ik wil U dan ook voorstellen aan Dokter R Trossel van het Preventief Medisch Centrum te Rotterdam. Het telefoonnummer is: 010-4147633. De meeste behandelingen worden niet door het ziekenfonds vergoed.

Andere briefschrijvers wilden weten waar deze Smart Drugs te krijgen zijn. Tot voor kort was de enige mogelijkheid naar de apotheek gaan met een recept. In de meeste gevallen gaat het echter om onschadelijke medicijnen die in andere landen zonder recept te krijgen zijn. U kunt nu vanuit Nederland Smart Drugs bestellen bij Inhome Health Services te Zwitserland. U moet wel een formuliertje ondertekenen waarin U verklaart dat de door U bestelde medicijnen voor eigen gebruik zijn en dat Uw arts van dit gebruik op de hoogte is. U kunt een prijslijst aanvragen en vervolgens een bestelling plaatsen door een ingevuld bestelformulier en het bedrag aan geld of cheques op te sturen.

Ik heb verschillende malen via deze weg zonder problemen bestellingen ontvangen.

Enige literatuur over deze materie:

 

INHOME HEALTH SERVICES
DEPT. O
PO BOX 3112
CH-2800 DELEMONT
ZWITSERLAND
FAX NUMMER (Nederland) 020 682 4441

U kunt de informatie van InHome zien door hier op te drukken.

Joost Vossen is maatschappelijk werker en verslavingstherapeut.

Medisch adviseur Dr. Robert Trossel is als arts werkzaam bij het Preventief Medisch Centrum te Rotterdam, waar o.m. met brainmachines, celtherapie, vitamines & mineralen, ozontherapie en chelatietherapie gewerkt wordt. Het adres is Joost Bankerdsplaats 24-29 te Rotterdam. Telefoon:010-4147633


* Terug naar de Ego 2000 index
E / 17 Jan 95