Timewave zero

De I-Ching als fractal-grafiek

Volgens auteur Terence McKenna verklaart dit programma het fenomeen tijd en daarmee de historie van onze planeet en onze beschaving als een niet-lineair gegeven, samenhangend met `Novelty' of neg(ative)entropy.

Terence McKenna is vooral in California tamelijk bekend als de profeet van de natuurlijke hallucinerende drugs, zoals de `magic mushroom' of psylocybin.

De uitvoering van deze software is qua `user interface' nog tamelijk primitief, het haalt het niet bij de gepolijste actiespelen of zakelijke software. Alles in één kleur, de grafieken in de eenvoudige screen-dump aanpak, dit programma is duidelijk niet bedoeld om een miljoenenpubliek te bereiken.

Dit programma heeft niet erg veel praktische toepassingen, maar wie er een keer mee speelt raakt onder de indruk. In sommige opzichten is het een uniek stuk werk, enerzijds een ontrafeling van de wiskundige en numerologische achtergronden van de I-Ching, anderzijds een eigentijdse en mogelijk geniaal te noemen esoterische vinding. McKenna zelf verwijst in bedekte termen naar de `vreemde' intelligentie, die hem de basis voor Timewave Zero middels een hallucinerende `trip' aanreikte. Nu zijn zijn ideeën wat dat betreft over het algemeen wat vreemd, hij gelooft bijvoorbeeld dat we de `magic mushrooms' hebben gekregen van andere levensvormen als een communicatiemiddel. Geen ruimteschepen, maar drugs als middel om tijd en ruimte te overbruggen.

Timewave Zero is een uitzonderlijk programma, mogelijk de voorloper van een hele nieuwe soort software. De historicus en de astroloog zullen gefascineerd zijn door deze aanpak, terwijl ook de wiskundige geboeid kan raken door de fractal-aanpak. Het programma laat voldoende ruimte om te spelen met varianten en zo de theorie te doorgronden. De keuze van het eindpunt van onze ontwikkeling op 21 december 2012, bepaald door een `best fit' met belangrijke historische data en een vage verwijzing naar het eindpunt van de Maya-kalender, is echter discutabel.

In de begeleidende tekst worden de diverse aspecten van het programma goed behandeld, al doet men er goed aan ook de boeken van Terence McKenna te lezen of te luisteren naar de vele tapes van zijn lezingen.


* Terug naar de Ego 2000 index