prev -index- next computer info - Luc's datakolom

ISDNO, hoezo?

Ik fulmineer geregeld tegen wat de PTT afschildert als de schone toekomst van de digitale Uberwelt, maar waar ik liever het etiket van de ongewenste datasnelweg in je achtertuin op plak. Ik geloof - op goede gronden - niet zo erg in videotelefonie; voor e-mail is voorlopig digitale communicatie via modems nog wel voldoende en voor het echt zware werk, zoals het versturen van full-motion video, is die 2x64 Kbps een lachertje. ISDN is achterhaald (door ATM en Frame Relay) voordat het echt beschikbaar is en de investeringen erin zijn onverantwoord geweest, maar dat is iets voor de parlementaire enquête-commissie TeleMatica/PTT-beleid anno 1998. Dan weten we hopelijk beter.

Maar wanneer ik het wat positiever bekijk - dat ISDN-net is er nu eenmaal - vallen er nog wel wat leuke toepassingen te bedenken die nooit in de specificaties hebben gestaan (en daar heb ik ooit aan meegewerkt, vandaar mijn negatieve gevoelens over die jeugdzonde). Dan kun je speculeren over Virtual Reality en Cybersex, maar wat minder modieus denk ik dat off-site backup een realistischer toepassing van ISDN is.

U kent het probleem van de backup: tegenwoordig kun je dat niet meer af met een tape drive van 60 MB, een beetje gebruiker zit in een netwerk en daar staan honderden MB's aan waardevolle data op. Die kun je relatief eenvoudig met een stukje software en een voldoende grote backup-tape automatisch wegzetten, iedere nacht een backup maken is vrij gebruikelijk. Door de tapes geregeld systematisch te wisselen en er af en toe een mee naar huis te nemen kun je de zekerheid opvoeren. Maar daarmee is er dan al een menselijke factor, want wat gebeurt er met die extra reserve-tapes? Want het is toch meestal de mens die bewust of onbewust de ellende veroorzaakt. Het is echt niet alleen de zondaar die terloops del *.* intikte, juist wanneer de backup echt nodig is blijkt vaak dat er ergens een fout is gemaakt. Ik heb meegemaakt dat er jarenlang gebackupt werd op een hele foute manier, maar aangezien niemand ooit de backup controleerde of terughaalde, had niemand dat in de gaten. Totdat het echt mis ging en de backups allemaal leeg bleken te zijn. Velen vertrouwen blindelings op hun backup, maar in de praktijk is dat terughalen niet altijd pijnloos. En zeker wanneer de tapes lang hebben gelegen is het echt niet zo foutvrij als de mooie specs van de leverancier deden geloven.

Terug naar de veiligheid. Ik noemde al het meenemen van tapes naar een andere lokatie, want de zaak kan altijd in vlammen opgaan of zoiets. Dat maakt het idee van off-site backup zo aantrekkelijk; door de hele zaak (ook) elders op te slaan verminder je je risico. Maar dat doe je niet iedere dag, of wel? Met behulp van het ISDN zou je daar echter wel wat aan kunnen doen, want even rekenen leert dat je met een telefoonlijn, zelfs bij 14,4 Kbps (en dat is maar iets van 2 Kilobyte per seconde) veel te lang bezig bent om b.v. een bestand van 100 MB over te seinen (100.000 KB dus 50.000 seconden). Met ISDN kun je dat veel sneller doen, met veelvouden van 64 Kbps. Dan kun je gaan denken aan het downloaden van belangrijke informatie naar een andere lokatie, bijvoorbeeld een service-centrum waar je het desgewenst (en met allerlei beveiligingen) ook weer van kunt terugvragen. De aanbieder van het ISDN weet ondertussen wel dat hier een nieuwe markt ligt en biedt allerlei opties om tijdelijk meer transmissiecapaciteit te gebruiken, door gebruik te maken van daluurtarieven bijvoorbeeld. Dan krijg je diensten als Dial-backup Bandwidth-on-demand, etc. Allemaal erg handig en niet eens zo duur, maar er is één probleem, en dat is dat de databehoeftes van onze applicaties nog veel sneller zijn gegroeid. Want voor deze krant bijvoorbeeld werken we al met files van vele Megabytes per pagina en voor kleurenwerk enige tientallen Megabytes. En die krijg je ook met ISDN niet zonder meer in een aanvaardbare tijd naar een off-site backup, zelfs niet wanneer je met geavanceerde compressie gaat werken. Het kan wel, maar dan zijn er multiple ISDN-verbindingen nodig en die liggen er ook niet zomaar. Dus toch tegen ISDN? Ja, ik blijf het achterhaald vinden, al is deze off-site backup via ISDN wel degelijk een interessante oplossing voor bijvoorbeeld notarissen, dokters en juristen die nog in het alfanumerieke tijdperk leven.

Luc Sala


prev -index- next
941207-rs